Ingang west
De Efteling heeft meerdere ingangen gehad. Het entreegebouw dat in gebruik was voor het huidige, was Ingang West. Van 1973 tot 1995 was deze ingang te vinden in het westen van het park, tussen het Lavenlaar en Droomvlucht, net iets achter de plek waar nu Villa Volta te vinden is.

In het begin van de jaren ‘90, voornamelijk met de komst van de jubileumattractie Droomvlucht, schoten de bezoekersaantallen omhoog. Zo hoog, dat er vaak lange wachtrijen stonden op de parkeerplaats. Aangezien de bezoekersaantallen bleven stijgen, werd de drukte bij Ingang West een steeds groter probleem. Met de komst van het Huis van de Vijf Zintuigen in 1995 werd er een eind gemaakt aan dit probleem. Ingang West werd zodoende geheel overbodig. Nog voordat de officiële opening van het Huis van de Vijf Zintuigen in 1996 plaatsvond, waren de souvenirwinkels en de entreelaan langs de Sint Nicolaasplaets al verdwenen om plaats te maken voor Villa Volta. Het gebouw bleef nog enkele jaren staan.

In 1999 werd de linkerkant van de ingang afgebroken. Het rechterdeel bleef staan, echter enkel als personeelsingang. Toen de plannen kwamen om het sprookje van het Meisje met de Zwavelstokje te plaatsen op de plek van de groendienst in het Sprookjesbos, moest hier een nieuwe plek voor worden gezocht. De locatie waar het laatste deel van Ingang West stond werd hiervoor opgeofferd. Ingang West verdween daarmee voor goed. De laatste overblijfselen van Ingang West zijn enkele hekken in de eerste voorshow van Villa Volta.

Ingang West had naast kassa’s en kaartcontrolepoorten ook een souvenirwinkel, de wandelwagen- en rolstoelstalling en een informatiebalie. Het was een breed gebouw, met meerdere kassa's en doorgangen naar het park, een schattig torentje en geheel gedecoreerd en geschilderd zoals Anton Pieck het graag zag. Veel mensen kochten hun jaarboekje met plattegrond bij "'t Poortje", een souvenirwinkeltje in de vorm van een balie, aan de achterzijde van Ingang West. Recht voor je liep een lange laan, die qua functie te vergelijken is met het Dwarrelplein. Langs de laan stonden bloemen in de vorm van de letters ‘De Efteling’ en verschillende informatieborden. Langs de laan stond overigens ook een evenementen bord, zoals die tegenwoordig nog te vinden is tegenover de Likkebaerd (Ruigrijk), de Speelweide (Reizenrijk) en het Seylend Fregat (Anderrijk). Aan het einde van de grote bloembak die het midden van het begin van de laan scheidde stond het snoepwinkeltje "Pepijn". Tot 1989 kwam de laan rechtstreeks uit voor de speeltuin, langs het toilettenblok "'t Gemack". Vanaf 1990 kwam je uit voor het Lavenlaar, na 1992 kon je via een aangrenzend pad meteen op het Ton van de Ven-plein komen.

Klik op één van de buttons rechts om een onderwerp over Ingang West te kiezen.
Om terug te keren naar de welkomspagina klik je op "Welkom" in het menu.

Plattegronden door de jaren heen - Eftelingnostalgie