Heden

Huis van de vijfToen in het begin van de jaren '90 de Efteling problemen kreeg met haar te kleine hoofdingang werd Ton van de ven gevraagd om een nieuwe entreegebouw te ontwerpen.
Deze ingang werd "Het huis van de vijf zintuigen".Bij dit gebouw werd een sprookje verzonnen, dat helaas nooit in de Efteling zelf gebruikt is, maar heeft wel in enkele tijdschriften gestaan. Hieronder vind je foto's van de bouw van het Huis van de Vijf Zintuigen in 1995. Dezelfde foto's kun je ook in ons fotoarchief vinden.

Klik op de thumbnail voor een vergroting.Klik op de thumbnail voor een vergroting.Klik op de thumbnail voor een vergroting.Klik op de thumbnail voor een vergroting.Klik op de thumbnail voor een vergroting.Klik op de thumbnail voor een vergroting.


Lees hieronder het sprookje, of klik op één van de buttons recht, om een deelonderwerp over Ingang west te kiezen. Om terug te keren naar de welkomspagina, klik je op "Welkom" in het menu.

Plattegronden door de jaren heen - Eftelingnostalgie

Er was eens een koning die vijf zonen had. Elke zoon had een bijzonder ontwikkeld zintuig. De een kon zeer goed zien, de ander ongelooflijk horen. De derde kon riant ruiken, de vierde verfijnd voelen en de vijfde perfect proeven. Onder het bewind van de koning was het leven ongecompliceerd en kleurrijk. Toen de koning op een kwade dag jammer genoeg overleed, rouwde het volk en trokken alle vijf zonen zich triest terug in hun kastelen. Niemand wilde en durfde zijn vader op te volgen als koning.

Tenslotte had hij geen van hen als opvolger aangewezen,. De zonen waren zo verdrietig dat ze hun uitzonderlijke gaven verwaarloosden. De een werd blind, de tweede doof en de anderen konden niet meer goed ruiken, proeven en voelen. De zonen en het volk gingen donkere tijden tegemoet. Tot Pardoes, de hofnar, opdracht kreeg van de oude koning om het land te redden. Hij zat wat sip op de lege troon voor zich uit te staren, toen de vorst aan hem verscheen. De koning fluisterde een oplossing in zijn gewillige oren. Pardoes trok erop uit en overtuigde de vijf zonen ervan dat ze hun krachten moesten bundelen. Ze moesten ieder hun eigen kwaliteit inzetten om samen het land te redden. En dat deden ze, waardoor het land voor de ondergang werd bewaard. Als dank bouwden hun onderdanen een huis waarin de vijf koningszonen konden wonen: het Huis van de Vijf zintuigen.

Bron: Krant " Het laatste nieuws" editie 1996