Jeugdsentiment Clown Flappie
Wie in het begin van de jaren 80 geboren, kent van Clown Flappie nog wel.
Deze kinderserie die van 1983 tot 1986 werd uitgezonden door de tros, is een van de weinige films die deels is opgenomen in de Efteling. Vaak zijn de herinneringen aan clown flappie goed, maar wie later de film nog eens terug kijkt ligt gegarandeert in een deuk.
Eigenlijk mag de Efteling zich wel schamen, om zo’n amateuristische kinderserie in het sprookjespark te laten filmen. Wie benieuwd is hoe d’oude tufferbaan  en –een nog blinkend- carnaval festival eruit zagen in de openingsjaren moet deze film wel eens gezien hebben.

Clown flappie in de Efteling
In deze 80 minuten durende kinderfilm komen heel wat mooie beelden van het park voorbij. Deze clown heeft gelopen door het carnaval festival, iets wat veel fans hem wel na zouden willen doen. Een groot deel speelt zich af in het kabouterdorp en het carnaval festival, helaas de locaties die de afgelopen 25 jaar niet of amper verandert zijn. Clown Flappie bestaat uit meerdere delen, die jammer genoeg niet allemaal in de efteling opgenomen zijn.

    
V.l.n.r. Flappie in het carnaval festival, Flappie bij het wasvrouwtje, en flappie bij de piraña.


Ab van der Linden
De doldwaze clwon vraagt zich steeds hetzelfde af “Zal ik het doen, of zal ik het niet doen?”. Deze clown word gespeeld door Ab van der Linden.
Ab was behalve clown ook nog acteur, en speelde ook nog in andere bekende series zoals De Kleine Waarheid (NCRV 1971), en in de kinderserie Ti-Ta Tovenaar (NOS 1972) speelde hij o.a. Ober en kruidenier. Toevallig is dat de musical van Ti-Ta Tovenaar heeft gespeeld in het Efteling-Theater. Dit kon Ab helaas niet meer meemaken. In 1998 was hij nog voor het laatst als Flappie te zien bij Paul de Leeuw in Laat de Leeuw, een jaar later stierf hij op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amstelveen.

Klik op een van de compilaties om deze te bekijken.

Compilatie 1 | Compilatie 2 | Compilatie 3

Beluister hieronder muziek die gebruikt word in Flappie de clown in sprookjesland.